Keropok Terengganu
Terengganu adalah
salah satu negeri yang kaya dengan keunikkan budaya, keindahan alam serta
keenakan pelbagai makanan tradisional masyarakatnya. Salah satu makanan
utamanya adalah keropok. Kedudukan Terengganu di Pantai Timur yang mempunyai
pantai terpanjang di Semenanjung Malaysia memberinya kelebihan dari segi
kualiti dan kuantiti sumber perikanannya.
Keropok Terengganu
yang kaya dengan isi ikan telah menjadi salah satu produk kebanggaan negeri
ini. Maka tidak hairanlah jika orang ramai sanggup beratur untuk membelinya
seperti yang dilaporkan oleh foursquare.com; Keropok Losong dan di dalam blog
cahayakeagungan.com mengenai Keropok Lekor 007. Keropok terbahagi kepada dua
jenis iaitu keropok lekor dan keropok kering. Keropok lekor atau keropok batang
diperbuat daripada campuran isi ikan laut, sagu dan garam (Wikipedia, 2013). Doh
yang tehasil akan diuli dan digentel panjang sebelum di rebus di dalam air
mendidih.
Keropok lekor boleh dinikmati dengan pelbagai cara. Masyarakat Terengganu
biasanya memakan keropok lekor sebaik sahaja diangkat dari air rebusan, lebih
rasa ikan katanya. Namun, ada juga yang lebih gemar ianya digoreng untuk memberi
tekstur lebih rangup dan merekah. Merujuk kepada Tourism Terengganu (2013),
keropok yang digoreng sesuai untuk mereka yang tidak gemarkan bau ikan yang
kuat. Apa sahaja pilihan anda, keropok lekor sememangnya enak dinikmati dalam
apa cara sekalipun. Tourism Terengganu (2013) juga mengeluarkan resepi bagi
keropok lekor iaitu;
Bahan – bahan
1kg Isi Ikan (Ikan
Parang atau Kembong)
500g Tepung Sagu
Garam
125 air
Ais
1-2 Daun Pandan
Keropok lekor
biasanya tidak sesuai di simpan lama. Pilihan kedua bagi anda adalah
keropok kering. Walaupun pelbagai jenis ikan sudah banyak dipasarkan, tetapi
keropok kering dari isi ikan parang dan ikan tamban tetap menjadi pilihan. Keropok
kering sesuai untuk di simpan lama dan mudah untuk dimakan; anda hanya perlu
menggorengnya di dalam minyak panas. Keropok kering sebelum digoreng boleh
mengembang sehingga 3 ke 4 kali saiz asalnya selepas digoreng.
Rujukan
Cahayakeagungan. 2013. Keropok Lekor
007 Kuala Ibai. Dipetik daripada http://www.cahayakeagungan.com/2013/06/keropok-lekor-007-kuala-ibai.html [diambil pada 3 November 2013]
Foursquare. 2013. Keropok Losong Adik
Beradik. Dipetik daripada https://foursquare.com/v/keropok-losong-adik-beradik/4c4bb93842b4d13a7da20e7f [diambil pada 3 November 2013]
Tourism Terengganu. 2013. Keropok
Lekor. Dipetik daripada http://tourism.terengganu.gov.my/index.php?option=com_content&id=378&Itemid=265&lang=en [diambil pada 4 November 2013]
Wikipedia. 2013. Wikipedia Bahasa
Melayu. Keropok Lekor. Dipetik daripada http://ms.wikipedia.org/wiki/Keropok_lekor [diambil pada 4
November 2013]
No comments:
Post a Comment